Open post
tips kurus

Journey Diet DapurSihat

Assalamualaikum. Hai awak awak semua. This entry will be about my weight loss journey dari 74kg ke 54kg dan dari size XL ke size S/M. Aimi rasa ramai orang especially mommies boleh relate to my story sebab struggle nak turunkan balik berat badan ni is real. Kalau nak kurus ni senang, tak lah Malaysia ni negara paling obese di Asia Tenggara kan? Dari zaman muda remaja lagi, Aimi jenis yang concern dengan berat badan. So badan pun biasa je. Tak gemuk tak kurus. Bahasa diet nya kira BMI ideal lah kan. Tapi tu zaman kita tengah membesar, kita makan apa […]

Sambung baca...More Tag
Open post
kalori

Cerita Kalori

KALORI Awak biasa dengar atau tak biasa dengar nama KALORI ni? Kalau dah biasa dengar, baguslah. Tapi kalau tak biasa sila lah biasakan diri. Sebab sama ada awak nak turunkan berat badan atau naikkan berat badan atau maintain kan berat badan pun, semuanya comes down to KALORI. Dan KALORI ni adalah asas kepada berat badan. Kita naik berat sebab terlebih kalori. Kita turun berat sebab kita kurangkan kalori. Kita maintain berat sebab kita ambil kalori cukup-cukup dengan keperluan badan kita. Boleh faham? Jadi knowledge pasal KALORI ni adalah benda pertama yang awak kena faham bila awak nak mulakan misi diet […]

Sambung baca...More Tag
Open post

Kalori..Teman Karibmu

Dalam entri sebelum ni Aimi dah cerita pasal KALORI kan. Awak dah faham dari mana datang kalori dan macam mana kalori digunakan oleh badan kita. Sebelum ni dah sebut tapi Aimi nak sebut juga lagi sekali supaya awak boleh ingat sampai bila-bila. Kalori adalah asas berat badan kita. Sama ada berat kita naik atau turun atau maintain, semuanya mesti comes down pada kalori jugak. Tapi macam mana kalori boleh mempengaruhi berat badan kita? Untuk kita fahamkan perkaitan antara kalori dan berat badan, kita kena faham dulu 3 nilai kalori yang digunakan dalam proses weight loss ni iaitu: BMR –> Basal […]

Sambung baca...More Tag
Open post

Kira-kira Kalori

Dalam entry Kalori..Teman Karibmu sebelum ni, Aimi dah terangkan apa itu BMR, DCR dan DCI kan. Jadi awak dah faham kan? Kalau belum kena baca balik dan fahamkan ya. Dalam entry kali ni, Aimi nak ajar awak kira berapa nilai BMR dan DCR awak.  Cara Kira BMR Untuk lelaki: (10 x b) + (6.25 x t) – (5 x u) + 5 Untuk wanita: (10 x b) + (6.25 x t) – (5 x u) – 161 di mana b = berat dalam kg t = tinggi dalam cm u = umur Contoh: Aimi, berat 54kg, tinggi 153cm, umur 29 […]

Sambung baca...More Tag
Open post
calorie

Berapa Kalori Aku Perlu Untuk Kurus?

Dalam entry Kira-Kira Kalori, awak dah tahu berapa nilai BMR dan DCR awak kan. Baik nak kurus atau nak naikkan berat badan atau nak maintainkan berat badan, semuanya berkait rapat dengan pengambilan kalori harian kita. Kenapa? Ingat kan apa maksud DCR? Kalau tak ingat meh kita recap balik. DCR adalah berapa kalori yang diperlukan oleh badan kita untuk berfungsi dalam menjalankan aktiviti harian kita.  Jadi dalam erti kata lain nilai DCR adalah nilai kalori paling maksimum kita boleh ambil setiap hari. Kalau awak makan ikut nilai DCR, awak akan maintain berat. Kalau awak makan lebih dari DCR, awak akan naik […]

Sambung baca...More Tag
Open post

Calorie Allowance

Dalam entry Berapa Kalori Aku Perlu Untuk Kurus sebelum ni, Aimi dah ajar awak macam mana nak kira keperluan kalori awak sehari untuk turunkan berat badan kan. Jadi dah kira DCI awak ke belum? Kalau belum kena kira dulu lah ya baru awak boleh buat Calorie Allowance ni. Kalau ikut cara Aimi diet, Aimi galakkan makan 6x sehari. Tapi takde lah 6x tu semua nak melahap nasi tau. Kita ikut rules ‘makan kerap tapi sikit-sikit’. Jadi kita bahagikan keperluan kalori harian kita (DCI) kepada 6 meal iaitu 3 meal utama dan 3 snack. Meal utama Breakfast Lunch Dinner Snack Snack […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Kurus Cara Diet DapurSihat

Yeayyy awak dah berjaya sampai ke chapter terakhir untuk misi kurus awak ni. Awak dah tahu pasal kalori, awak dah kira berapa kalori awak perlu makan sehari untuk turunkan berat badan dan awak dah buat jadual calorie allowance awak sendiri.  Jadi sekarang mesti awak nak tahu apa nak makan dan macam mana nak makan ikut calorie allowance tu. Okay itu yang Aimi nak ajar awak secara ringkas dalam entri ni. Walaupun asas tapi yang asas ni lah kalau awak buat dengan istiqamah, hasilnya sure WOWWWW tau.  Sebaiknya awak track berapa kalori awak makan setiap hari. Awak boleh tulis dalam satu […]

Sambung baca...More Tag
Open post

Ringkasan Diet

Entry ni Aimi buat sebagai summary untuk bab Kalori & Weight Loss. Kalau awak belum baca lagi topik-topik dalam bab Kalori & Weight Loss, awak kena baca dulu sebelum baca entry ni. Sebab Aimi tak nak awak blur or confuse. Cerita Kalori Kalori..Teman Karibmu Kira-kira Kalori Berapa Kalori Aku Perlu Untuk Kurus Calorie Allowance Kurus Cara Diet DapurSihat So by now, sepatutnya awak dah familiar dan faham beberapa istilah asas dalam proses diet ni ya. BMR –> Basal Metabolic Rate DCR –> Daily Calorie Requirement DCI –> Daily Calorie Intake (sesetengah orang panggil mDCR ->modified DCR) Secara ringkasnya, untuk turunkan […]

Sambung baca...More Tag
Scroll to top