menu diet

Kurus Cara Diet DapurSihat

Yeayyy awak dah berjaya sampai ke chapter terakhir untuk misi kurus awak ni. Awak dah tahu pasal kalori, awak dah kira berapa kalori awak perlu makan sehari untuk turunkan berat badan dan awak dah buat jadual calorie allowance awak sendiri. 

Jadi sekarang mesti awak nak tahu apa nak makan dan macam mana nak makan ikut calorie allowance tu. Okay itu yang Aimi nak ajar awak secara ringkas dalam entri ni. Walaupun asas tapi yang asas ni lah kalau awak buat dengan istiqamah, hasilnya sure WOWWWW tau. 

Sebaiknya awak track berapa kalori awak makan setiap hari. Awak boleh tulis dalam satu diari apa awak makan, kuantiti dan berapa kalori. Nilai kalori makanan tu awak boleh Google atau check dalam apps yang berkaitan macam MyFitnessPal. Atau awak gunakan je terus apps MyFitnessPal tu dan record semua food intake awak dalam apps tu je. 

Tapi apa yang Aimi nak share ni adalah yang lagi ringkas. Tak perlu nak susah-susah kira kalori, key in makanan dalam apps semua tu tapi inshaAllah still pengambilan kalori harian akan terkawal. 

Apa cara nak makan ikut keperluan kalori sendiri?

Sebenarnya ada 2 tips mudah je yang Aimi amalkan dari awal diet sampailah sekarang. Aimi tak kira sangat pun kalori setiap hari sebab Aimi rasa susah nak kira kalori. Kadang-kadang je kira bila nak try menu baru atau nak ada ‘cheat meal’. Tapi most of the time Aimi memang diet guna 2 tips yang Aimi share di bawah ni je. Turun jugak 20kg tau. 

Tips 1: Makan ikut konsep #pinggansihat

  • Ikut konsep #pinggansihat ni awak kena makan ikut #sukusukuseparuh
    • Suku karbohidrat
    • Suku protein
    • Separuh sayur dan buah (lebihkan sayur dari buah)
  • Ikut konsep #pinggansihat ni, awak kena buat pemilihan lauk yang lebih sesuai dengan misi kurus awak
    • Pilihan 1st: Lauk bakar, kukus, rebus, grill
    • Pilihan 2nd: Lauk stir-fry atau lauk berkuah seperti masak lemak, kari, kurma, rendang
    • Pilihan 3rd: Lauk bergoreng seperti ayam goreng, ikan goreng
    • Pilihan terakhir: Lauk masak 2x seperti masak kicap, masak merah (lauk digoreng dulu, sambal ditumis, 2x minyak)
  • Ikut konsep #pinggansihat ni, awak kena control pengambilan garam, gula dan minyak dalam masakan
    • Kalau masak sendiri, hadkan pengambilan. Kuantiti terpulang tapi lagi sikit lagi bagus. Tak perlu elakkan terus pun. Boleh guna dalam masakan tapi kurangkan. 
    • Kalau makan di luar, hadkan pengambilan kuah kepada 2-3 tbsp sahaja. Sebab dalam kuah lah paling tinggi garam, gula, minyak.
  • Ikut konsep #pinggansihat ni, awak kena seimbangkan hidangan
    • Kalau lauk dah berperisa, sayur sebolehnya kosong. Cth: lauk ambil kari ayam, sayur ambil ulam timun dan tomato.
    • Kalau lauk kosong, sayur boleh berperisa. Cth: lauk ikan bakar, sayur ambil kubis masak lemak tanpa kuah 

 

Tips 2: Makan ikut konsep ‘Rule of Hand’

  • Walaupun makan ikut #pinggansihat, tapi saiz atau portion hidangan mesti ikut ‘Rule of Hand’ 
    • Karbohidrat adalah sebesar saiz penumbuk (nasi, ubi, kentang, pasta, mee)
    • Protein (dalam keadaan mentah) adalah sebesar tapak tangan untuk protein putih macam ayam, ikan. Untuk daging separuh tapak tangan. Selain dari itu, kena ambil ikut anggaran kalori.
    • Sayur buah sebesar 2 tapak tangan cuma lebihkan sayur dari buah
  • Rujuk gambar di bawah untuk info lanjut

 

Okay itulah 2 tips macam mana awak nak start misi kurus awak ikut cara Diet DapurSihat ni. 2 tips je awak. Tak kan tu pun susah nak buat kan. Senang sangat nak ikut. Dan kalau ikut tips Aimi bagi tu taklah setiap hari nak kena makan lauk bakar je. Boleh je ada variasi lauk. Baru la diet tak cepat jemu dengan makanan sendiri.

Kalau rasa belum jelas lagi macam mana nak start diet DapurSihat ni, Aimi ada tuliskan satu ebook khusus nak bantu awak yang memang beginner sangat bab diet sihat, balanced diet dan healthy eating ni. Klik info ebook Panduan Diet Cara DapurSihat.

Untuk recap balik apa awak dah belajar dengan Aimi since the last few entries ni, tengok di Ringkasan Diet ni ya. 

Scroll to top