Open post
tips kurus

5 Tips Turunkan Berat Badan Tanpa Perlu Berdiet

“Nak gemuk senang tapi nak kurus balik bukan main susah lagi” Hakikatnya nak naikkan berat badan pun sama susah dengan nak turunkan berat badan. Cuma kita tidak nampak susahnya itu sebab kita asyik menikmati makanan kita. Tapi badan kita sebenarnya berusaha bergelut untuk cuba kekalkan berat badan kita. Kita je yang tidak sedar betapa badan kita berusaha keras untuk kawal berat badan kita sendiri. Kita teruskan cara makan kita yang mengikut nafsu dan tidak mengawal kualiti dan kuantiti makanan kita. Akhirnya badan kita ‘give up’ dan sangka tuan dia memang tengah nak kumpul lemak. Jadi mula lah badan kita menternak […]

Sambung baca...More Tag
Open post
detox

Adakah Detox Berkesan dalam Membantu Penurunan Berat Badan?

Menurunkan berat badan sememangnya satu proses yang sangat mencabar dan mengambil masa. Sebab itu orang selalu cakap “nak gemuk senang tapi nak kurus tu susah giler”. Dan atas sebab yang sama juga lah ramai yang suka ambil shortcut untuk kurus tanpa perlu bersusah payah jaga makan dan bersenam. Antara shortcut yang semakin popular adalah DETOX sama ada melalui produk supplement atau green smoothie (jus sayur). Tapi betul ke DETOX benar-benar membantu dalam proses menurunkan berat badan? Toksin punca berat badan tidak boleh turun? Kedua-dua jenis detox ni dikatakan dapat membersihkan kerak-kerak usus yang melekat pada dinding usus yang berpunca dari […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Siakap with Spicy Bean Paste Sauce

Bahan-bahan: (2 serving) 1 ekor Siakap size sederhana Bahan sos: 2 tbsp Chili bean paste (kadang2 tulis Spicy bean paste. Kalau siakap size kecik dalam 1 1/2 tbsp should be okay dah) 1 tbsp gula @ molasses  Sedikit apple cider vinegar  5-6 ulas garlic (minced) 2 tbsp mince ginger Daun bawang (mayang kasar) 1/2 cup air Corn starch Cara-cara: Bersihkan ikan. Lumur dengan jus limau nipis untuk kurangkan bau. Bakar dalam oven suhu 200C untuk 20-30 minit atau hingga masak. Atas non-stick pan, panaskan 1 tbsp minytak dan tumis halia. Naik bau, masukkan bawang putih. Naik bau, masukkan chili bean […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Grilled Beef with Nam JimJaew Sauce

Bahan-bahan: Daging (tak perlu slice lagi, anggaran berat 60-80g) Black pepper Bahan sos Nam Jim Jaew 1 bj bawang merah (mayang halus) 1 tbsp chili flakes 4 bj cili padi (tumbuk kasar) 1 tbsp molasses @ sugar 2 tsp fish sauce 1 tbsp roasted sticky rice powder (jika tiada boleh buat sendiri atau abaikan tak perlu guna) Daun ketumbar (racik kasar) Daun bawang (racik kasar) 1/4 cup air asam jawa (1 tbsp asam jawa + 1/4 cup air) 1 tsp jus limau nipis Cara-cara: Daging lumur dengan black pepper dan grill.  Larutkan molasses dengan sedikit air panas then mix dengan […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Pan-grilled Fish with Sweet Tamarind Sauce

Bahan-bahan: (2 serving) 1 ekor ikan (tilapia @ siakap @ sebarang jenis ikan kegemaran)  Tepung jagung Untuk sauce: 4 bj bawang putih (mince) 2 bj cili merah besar (mince) 1 biji bawang merah kecil ( mayang halus) 2 tbsp air asam jawa 2 tsp fish sauce 1 1/2 tbsp molasses  Sedikit air Cara-cara: Ikan dilumur dengan tepung jagung dan pan-fry atas non-stick pan dengan sedikit minyak. Dah masak angkat dan ketepikan. Baki minyak fry ikan tu, tumis bawang putih, cili merah dan bawang merah. Dah naik bau, masukkan semua benda lain dan kacau sebati sampai pekat sikit. Kemudian tuang sos […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Asian-inspired Salmon Burger

Bahan-bahan: 1 ketul salmon (small size) 1/2 tbsp sos ikan 1/2 tbsp gula Salt & pepper to taste 1 batang serai 1/2 inci halia 1 ulas bawang putih Sedikit daun bawang Sedikit daun ketumbar 1 helai daun limau purut Cara-cara: Masukkan semua bahan ke dalam food processor kecuali salmon. Process hingga hancur. Masukkan salmon dan kisar.  Sapu sikit minyak atas tapak tangan dan bentukkan salmon patty. Panaskan minyak atas non-stick pan dan grill salmon hingga masak Letak salmon patty atas roti dengan hirisan timun dan carrot dan tuang dalam 1 tbsp Thai sweet chili sauce. Hidangkan bersama salad. 

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Thai Beef Stir Fry

Bahan-bahan: 60g daging hiris nipis dan perap dengan 1 tsp soy sauce 1 ulas bawang putih 1/4 cup beef @ chicken stock Daun bawang 1/2 tbsp soy sauce Cara-cara: 1. Panaskan 1 tbsp minyak atas non-stick pan dan stir fry daging2. Daging agak masak, masukkan beef @ chicken stock, soy sauce dan daun bawang. Gaul sebati dan adjust rasa. 

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Korean Dakjjim

Bahan-bahan: 80g chicken breast potong dadu 2 ulas bawang putih cincang halus 1/2 inci halia cincang halus 1/4 biji bawang holland 3-4 batang cili kering potong kasar 1 cili merah besar Sayuran pilihan (carrot, batang celery, cendawan Bunashimeji, kubis China, daun bawang) Bahan sos – 1 tbsp sos tiram, 1 tbsp soy sauce, 1/2 tbsp honey, 1/2 tsp brown sugar  Toasted sesame seed Black pepper Sesame oil Cara-cara: Masukkan semua bahan sos ke dalam mangkuk dan gaul sebati. Panaskan dalam 1tbsp minyak atas non-stick pan. Minyak panas masukkan cili kering. Goreng sekejap jangan sampai cili hangus ya. Nampak cili agak […]

Sambung baca...More Tag
Open post
menu diet

Gochujang Stir Fry Chicken

Bahan-bahan: 200g ayam potong nipis  Tomato sauce 2 tbsp 1 tbsp pes Gochujang Honey  @ gula 1 tbsp Apple cider vinegar 1/2 tsp  2 ulas garlic (cincang halus)  Cara-cara: Ayam gaul dengan cornstarch dan stir fry atas non-stick pan. Dah masak angkat ketepikan.   Atas pan sama, tumis bawang putih dan masukkan semua bahan sos. Gaul rata dan masukkan balik ayam.  Gaul sebati dan siap untuk dihidang ikut#pinggansihat  Boleh dimakan dengan salad seperti salad wrap atau makan dengan nasi seperti biasa.

Sambung baca...More Tag

Posts navigation

1 2 3 4 5 6
Scroll to top